Punjab State Board PSEB 5th Class Maths Book Solutions Chapter 1 Numbers Ex 1.3 Textbook Exercise Questions and Answers.
PSEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 1 Numbers Ex 1.3
Question 1.
Fill in the blanks using the signs <, >, or = :
(a) 8072  1872
 1872
0b) 9876  6789
 6789
(c) 21916  29161
 29161
(d) 40234  32234
 32234
(e) 35003  35003
 35003
(f) 60104  60140
 60140
(g) 52838  45885
 45885
(h) 99999  100000.
 100000.
Solution:
(a) >
(b) >
(c) <
(d) >
(e) =
(f) <
(g) >
(h) <
Question 2.
Write the greatest number from the following :
(a) 8172, 2578, 8127, 8728, 8527
(b) 60060, 66006,60600,66660, 60006
(c) 58031, 13258, 35185, 81135, 86311 .
(d) 47443, 73434, 44473, 74437, 34474
(e) 872,31827,5183,31725,40426.
Solution:
(a) 8728
(b) 66660
(c) 86311
(d) 74437
(e) 40426.

Question 3.
Write the smallest number from the following :
(a) 9064, 7372,8938, 9746,9942
(b) 81018, 80108, 80810, 18018, 10018
(c) 32334, 23443, 24334, 33342, 32343
(d) 927,39272,93227,46238,27999
(e) 43148, 448i3, 48134, 34148, 13481.
Solution:
(a) 7372
(b) 10018
(c) 23443
(d) 927
(e) 13481.
Question 4.
Arrange the following numbers in ascending order :
(a) 9036, 6309, 9610, 699, 1000
(b) 37492, 94713, 49273, 61047, 52364
(c) 63918, 36829, 45261, 61514, 63819
(d) 36118, 70225, 27052, 36343, 52073
(e) 28136, 28236, 28853, 28534, 28435.
Solution:
(a) 699, 1000, 6309, 9036, 9610
(b) 37492, 49273, 52364, 61047, 94713
(c) 36829, 45261, 61514, 63819, 63918
(d) 27052, 36118, 36343, 52073, 70225
(e) 28136, 28236, 28435, 28534, 28853.
Question 5.
Arrange the following numbers in descending order :
(a) 7084, 8084, 4048, 5074, 6785
(b) 61272,71262,51721,41112, 62271
(c) 72280, 82720, 87220, 82270, 28780
(d) 99063, 93083, 94835, 99093, 96039
(e) 83226, 86203, 28306, 28603, 27503.
Solution:
(a) 8084, 7084, 6785, 5074, 4048
(b) 71262, 62271, 61272, 51721, 41112
(c) 87220,82720,82270, 72280, 28780
(d) 99093, 99063; 96039, 94835, 93083
(e) 86203, 83226, 28603, 28306, 27503.
Question 6.
Write the greatest and smallest 5-digits numbers using digits 6, 7, 8, 4 and 1.
Solution:
The greatest number = 87641
The smallest number = 14678

Question 7.
Write the greatest and smallest 5-digits numbers using digits 5, 8, 3, 0 and 9.
Solution:
The greatest number = 98530
The smallest number = 30589
Question 8.
Write the greatest and smallest 5-digits numbers using different digits.
Solution:
The greatest number = 98765
The smallest number = 10234
